Byhistorisk Forening Stavanger Hjemmeside / Årringer i byhistorien / 1900 / 1953

1953

Viking blir norgesmester i fotball for første gang.

Mandag 26 oktober 1953 hadde alle stavangeravisene den samme store nyheten på førstesidene. Fotballaget Viking var dagen før blitt norgesmester i fotball. Stavanger Aftenblad hadde et stort situasjonsfoto fra kampen og overskriften : ”Seierens midtpunkt”, og undertittelen: ”Norgesmesterne i Viking holdt angriperne fra livet”. Motstanderen var Lillestrøm som ble slått 2-1

Det var 3 gangen i sin 54 årige historie Viking var kommet til finalen i et norgesmesterskap i fotball, og og helt uten årsaker var det kanskje ikke at laget gikk helt til topps i dette forsøket. For både trening og innsatsvilje hadde helt fra årets begynnelse vært sterk i .

Treningen innendørs var som vanlig innledet i midten av januar, med svært godt fremmøte både i junior og seniorgruppene. I slutten av måneden ble disse aktivitetene flyttet utendørs til Midjord, der det hver søndag var balltrening. I terrenget ved Nylund skole startet samtidig også kondisjonstrening . Dette - sammen med at balltreningen senere fortsatte i Vikingparken la et solid grunnlag for årets sesong.

Georg Monsen, eller ”Goggen” som ofte ble brukt, var Viking-trener i 1953. En dyktig og målrettet leder som mente laget både hadde spillere og muligheter for å gå helt til topps. De innledende kampene ga gode forhåpninger. I vårsesongen vant Viking over Nærbø, Flekkefjord og Sagene. Semifinalen om høsten var mot Asker som ble slått 1-0.

Dagene frem mot finalekampen mot Lillestrøm gikk med økende forventning og spenning i Stavanger. Ville Viking denne gangen ”stå løpet ut” og bli norgesmestre ? Avisenes sportsjournalister hadde en travel tid med å vurdere motstandernes sterke og svake sider. Men de var stort sett enige i at Viking hadde en god mulighet til å vinne kampen. Intervjuer blant avisens lesere ga også positive signaler. Men ikke hos alle. Den kjente stavangeforfatteren Andreas Jacobsen, eller Ajax - svarte slik i Stavanger Aftenblad om Viking sine utsikter til å gå til topps - dagen før kampen: ”Eg har kje tenkt på de`. Eg håbe på Viking, men trur de`ikkje Forresten må du kje hørra på meg. Har kje rede på fodball. E`bare med hver gong di kjøre opp med lastebilar og ølkassar”(!)

Dagen før oppgjøret på Ullevål Stadion i Oslo stilte Ernst Gulbransen i Aftenbladet det store spørsmålet ” Er morgendagens Viking lag bedre enn finalelaget 1947

Finalekampen søndag 25 oktober ble jevn og spennende. Begge lag hadde sine sjanser og fortrinn. Lillestrøms løpere var gode og skapte mange farlige situasjoner . Men Viking sto imot, og presset etter hvert Lillestrøm oftere og oftere over på deres banehalvdel. En periode ledet stavangerlaget 2-0 . Så fikk Lillestrøm et mål. Men sluttresultatet ble 2-1 til Viking, og bare sekunder etter dommerens hadde blåst av kampen stormet tusen elleville stavangere banen og bar sine fotballhelter på gullstol over gressmatten !

Stavangerpressen ”øste” selvfølgelig superlativer over det seirende lag. Og kommentarer og intervjuer kom i mengdevis i avisspaltene. Dette sa bl.a trener ” Goggen”

Det var lagspillet som feiret triumfer ennå en gang. Vi hadde lagt opp en teknikk som først og fremst tok omsyn til våre to skadede spillere i løperekken. Derfor måtte våre sidehalfer ofre seg for det defensive spill og ikke våge seg for langt ut på glattisen. Taktikken holdt, og dermed må vi være fornøyd.”

Sportsjournalist Bernhard Lund i Stavanger Aftenblad summerte det slik:

”Det var en god og spennende kamp med mange gode detaljer. Det fikseste og peneste sto Lillestrøm for, man Viking sitt solide forsvarsspill og løpernes lange og effektive krossballer var kanskje kampens viktigste beholdning.”

Og i Viking sin 90 års jubileumsbok fra 1989 står året 1953 og norgesmesterskapet beskrevet slik. ”Med hele byens befolkning i ryggen gikk laget til kampen med glød og innsatsvilje. Nå eller aldri. Det gikk. De 12 guttene bragte oss den største dag i Viking`s 54 årige historie ”

Her er navnene på norgesmesterne: Peder Svendsen – Bjarne Kindervåg – Lauritz Abrahamsen – Kåre Bjørnsen – Edgar Falch – Victor Bergsten – Kåre Ingvaldsen – Rolf Bjørnsen – Karl Bø – Hilmar Paulsen – Håkon Kindervåg og Jan Ørke.

Erling K.Sømme Kielland.

Litteratur:

-Stavanger Aftenblad 26 oktober 1953

-Viking Fotballklubb gjennom 90 år. 1899-1989. Stavanger 1989.