17 Olavsklosteret

De opprinnelige innfartsveiene til Stavanger entret byen fra begge sider av Breiavatnet. På østsiden av Breiavatnet endte Tjodveien som kom over Ullandhaug fra Sola, og ned Olavskleiva ved dagens Knud Holms gate kom den gamle Kongeveien fra Jæren. I Kleiva stoppet folk ved Kvilesteinen (som fortsatt eksisterer ved nedgangen til Kleiva) før de pyntet seg og tok fatt på det siste stykket ned til kaupangen. Ved kilden i Kleiva nyttet de også høvet til å leske seg av det helsebringende vannet like nedenfor kvilesteinen. Det var langt både å ri og gå enten en kom over jærslettene i sør eller over den mer nærliggende Egenesmarken i vest og nord.

26 mars 19:00

Torsdag 26. mars

Foredrag av Olav Tysdal med tittel: ”Kommunegrensene i et historisk perspektiv”

Sted: Arkeologisk Museum Kl. 19:00

Følg oss på Facebook.

Vi har utvidet foredragsrekken med et BONUSFOREDRAG:

-Torsdag 23. april på Arkeologisk Museum kl 19.00:

-Foredrag av Svein Sæter.

- I forrige århundre var det to begivenheter som gjorde Norge mer kjent ute i verden enn noen andre, inklusiv polferdene: Tungtvannsaksjonen og Kon-Tiki ferden. På den første var det ti deltakere, på den andre seks. Én mann var med på begge: Knut Haugland. Det er nesten ikke til å tro! Ett par år etter at han hadde satt livet på spill flere ganger under sabotasjeaksjoner i Norge, var han klar til å være med på Kon-Tiki ferden, en reise de fleste mente måtte ende med forferdelse.

Først i 2007 var Haugland klar til å fortelle detaljert om hva han hadde vært med på og ba Svein Sæter om å skrive biografien hans. Sæter bodde hjemme hos Haugland i seks uker og fikk dermed førstehånds kunnskap om både mannen og hans liv. Sæter har skrevet en rekke bøker og biografier og er en meget inspirerende foredragsholder. Sæter har med seg bøker som kan kjøpes til en god pris..

-Vel Møtt !

- haraldsig.pedersen-

KåKå kverulatkatedralen holder en spesial Stavangerkviss en lørdag i måneden.

;Du kan lese mer om Kåkå kverulantkatedralen på ,www.kverulantkatedralen.no..

Vil du bli medlem?

Klikk deg inn på "Bli medlem" i menylinjen øverst! Medlemskapet gir gratis adgang til våre arrangement og Stavangeren rett i postkassen. Ønsker du å få tilsendt tidligere numre av "Stavangeren" kan disse kjøpes for kr. 50 pr. eksemplar inkl. porto. De kan bestilles hos pede7@online.no så langt opplaget rekker. Bankkontonummeret er 3201.25.37300.

Stavangeren nr.4 1994

I N N H O L D:

• Side 1: Kjære medlem av Bjøm Aarre
  • Side 3: Innholdsfortegnelse
  • Side 4: Mens vi venter av Geir Hetland
  • Side 6: Bispestav blir foreningslogo av Erling K. Sømme
  • Side 10:Syftesokk i almanakken av Geir Hetland
  • Side 11: Peder Severin Krøyer av Sigurd Rygh
  • Side 13: Byvandring på Kampen korrigering og supplering av Reidar Fratjord
  • Side 15: Et tilbakeblikk av Therese Osjord
  • Side 20: "Fredheim" Eiganesveien 113 av Gunnar A. Skadberg
  • Side 26: Jens Zetlitz Kielland av Bjørn Aarre
  • Side 27: Slett skjøtsel av gamle trær med byhistorisk verdi av Erling K. Sømme
  • Side 30: Tegner(e) etterlyses av Geir Hetland
  • Side 30: Ny landsomfattende innsamling av Bjørn Aarre
  • Side 31: Hr. Olav Nilsson til Talgje av Bjørn Aarre
  • Side 47: Lysende ide av Geir Hetland
  • Side 48: Bergbilder, klostergang og kongelig kapell av Geir Hetland
  • Side 56: I banken - men på museet av Geir Hetland
  • Side 57: Strømsteinen(e) med hermetikk av Geir Hetland
  • Side 58: Notabene! av Bjørn Aarre

/>Årsmøtet godkjente styrets forslag om økonomisk støtte til prosjekter.
Det er også i 2015 avsatt kr 30.000,-

Regelverket for prosjektmidlene ligger her:

Om byhistorisk forening

Om Byhistorisk Forening Stavanger

Byhistorisk Forening Stavanger er tuftet på nettopp dette; en felles interesse av å se nåtid og fremtid i lys av og med respekt for det som ligger bak oss.

Vedtekter

Vedtekter for Byhistorisk Forening Stavanger.

Vedtatt i stiftelsesmøte onsdag 24. april 1991.

Foreningens hovedformål er å formidle kunnskap om Stavanger, og skape interesse for byens historie og egenart.