Årringer i byhistorien

Tekstene til "Årringer i byhistorien" er skrevet av Erling Kastrup Sømme Kielland.Klikk på årstallene nedenfor for å utvide tabellen og ser hvilke artikler du kan finne.

Byhistorien

Få norske byer har hatt en så dramatisk utvikling som Stavanger. Vekslingene mellom vekst og krise har gjort at byens historie framstår som sterkt fasedelt, begivenhetsrik og spennende.Vendt mot Nordsjøen har Stavanger alltid vært avhengig av havet og sterkt preget av impulser utenfra. Stavangers historie er i høyeste grad internasjonal.De tilreisende deltagere og gjester ved landsregattaen 1868 i Stavanger fikk ved ankomsten til byen stukket i hånden en liten, men meget indholdsrik bok. Den informerte om byens og distriktets historie, om severdigheter, 29 "nyttige Indretninger", reiseruter, portotakster og om løst og fast fra utgiftene ved henrettelser 1608 til visittetiketten og savnet av en realskole.(Hentet fra "En Stavangersk Cicerone"  Les hele forordet  )

Kjære medlemmer og interesserte,

Byhistorisk forening Stavanger inviterer til årets første foredrag, Onsdag 22. Januar,

DRØMMEN OM EN NY KULTUR

Arbeiderbevegelsens organisasjonsbygging i Stavanger før 1940.

Foredrag ved Gunnar Roalkvam.

NB: Merk adresse for foredraget :   Folkets Hus, Løkkeveien 22.

Helt fra da de første fagforeningene ble etablert i 1880-årene ble det utviklet en mangfoldig arbeiderkultur i byen. Denne omfattet en rekke foreninger, arbeideravholdslag, barne- og ungdomslag, arbeiderkvinneforeninger, arbeideridrettslag, arbeiderteater, kor og musikkorps. Dessuten ble det dannet samvirkelag, produksjonslag, aviser, Folkets Hus og kafeer. Mest kjent er historien om den faglige og politiske arbeiderbevegelsen, det har vært mindre oppmerksomhet om de kulturelle tiltak rettet mot arbeiderklassen.

Gunnar Roalkvam har nylig skrevet boka, " Å bygge en ny kultur, - arbeiderkultur i Rogaland 1880-1940 ".  Han har skrevet flere bøker om arbeiderbevegelsen, arbeideravholdslag og forbrukersamvirke i rogaland.

Vel møtt !

Anne Tove Austbø

Styreleder

Norsk Migrasjonsforum, der foreningen vår er medlem, har lagt ut en lenke til årsberetningen sin:

BLÅ SKILT.

Nye "Blå skilt"  er på plass på bygninger som har tilknytning til hermetikkindustrien.

Mons Gabriel Monsens prospekter

Skal man søke etter avbildninger som viser hvordan Stavanger og byens omegn så ut i tiden mellom 1856 og 1881, vil vi i all hovedsak være henvist til å studere Mons Gabriel Monsens akvareller fra denne perioden.

Tekst utarbeidet av Reidar Frafjord og Jan Gjerde.

Kunstmappen er til salgs for noen få hundrelapper.

Køhlers byhus

Da Johan Adam Køhler den 8. oktober 1813 giftet seg med enkemadame Anne Marie Petersen, flyttet han inn i hennes hus i Østervåg som i sin tid var kjøpt av Friderich Petersen; en relativt uanseelig bygning. Men i likhet med mange andre velstående borgere i byen flyttet familien Køhler ut til mer landlige omgivelser om sommeren. I Hillevåg hadde Køhler kjøpt opp en hel del jord, slik at det i tillegg til mølledriften, garveriet og brenneriet var kommet et temmelig stort gårdsbruk.