Årringer i byhistorien

Tekstene til "Årringer i byhistorien" er skrevet av Erling Kastrup Sømme Kielland.Klikk på årstallene nedenfor for å utvide tabellen og ser hvilke artikler du kan finne.

Byhistorien

Få norske byer har hatt en så dramatisk utvikling som Stavanger. Vekslingene mellom vekst og krise har gjort at byens historie framstår som sterkt fasedelt, begivenhetsrik og spennende.Vendt mot Nordsjøen har Stavanger alltid vært avhengig av havet og sterkt preget av impulser utenfra. Stavangers historie er i høyeste grad internasjonal.De tilreisende deltagere og gjester ved landsregattaen 1868 i Stavanger fikk ved ankomsten til byen stukket i hånden en liten, men meget indholdsrik bok. Den informerte om byens og distriktets historie, om severdigheter, 29 "nyttige Indretninger", reiseruter, portotakster og om løst og fast fra utgiftene ved henrettelser 1608 til visittetiketten og savnet av en realskole.(Hentet fra "En Stavangersk Cicerone"  Les hele forordet  )

Kjære medlemmer og historieinteresserte.

Byvandring  Torsdag  31. mai:

Sted: Østre bydel  Torsdag 31. mai l  kl.  18.00

"Hermetikkindustrien i østre bydel"

Byvandring ved Knut Haaland Grøttland

Mer informasjon om møtested etc. vil bli lagt her på hjemmesiden.

Vel møtt,

mvh-haraldsig.-

Et nytt nummer av STAVANGEREN er nå hos medlemmene.  "Sjøfart i Stavanger" er temanummer 1/2018.   Her er nyskrevne, spennende og varierte artikler omkring hovedemnet.    Medlemmer i foreningen får Stavanger tilsendt.  Andre må vente til det legges på våre hjemmesider om et års tid.  På hjemmesiden kan også eldre utgaver fritt leses og siteres fra, da med henvisning til kilden.

Programmet for 2018 ligger på hjemmesiden.

Det er lagt til flere årstall under "Årringer" -  Her ligger et vell av informasjon om store og små hendelser i Stavangers historie, systematisert på årstall. Det planlegges å dekke flere år fremover i 2018.

Foredragene vil også i 2018 være gratis for medlemmer av Byhistorisk Forening Stavanger,  Ikkemedlemmer, kr 100,-  Medlemsskap kan tegnes ved inngangen.

BLÅ SKILT.

Nye "Blå skilt"  er nå kommet på plass på bygninger som har tilknytning til hermetikkindustrien.

Byvandringen vil ta med disse bygningene, og en rekke andre med samme tilknytning.

mai
Byvandring

”Hermetikk industrien i østre bydel”

Byvandring med Knut Haaland Grøttland
Sted: Østre bydel
Torsdag 31. mai - Kl 19:00

Mons Gabriel Monsens prospekter

Skal man søke etter avbildninger som viser hvordan Stavanger og byens omegn så ut i tiden mellom 1856 og 1881, vil vi i all hovedsak være henvist til å studere Mons Gabriel Monsens akvareller fra denne perioden.

Tekst utarbeidet av Reidar Frafjord og Jan Gjerde.

Kunstmappen er til salgs for noen få hundrelapper.

Johannes Skole

Skolehistorien i Stavanger går tilbake til midten av 1200-tallet da katedralskolen nevnes. Egen bygning fikk denne skolen omkring 1320, i skråningen mellom Domkirkens kor og Skolebekken. Den var bygget av stein og ble brukt i hele 500 år; etter 1682 også som latinskole og fattigskole, som fra 1816 ble kalt for Almueskole. I 1839 ble så den eldgamle steinbygningen revet, og en større, toetasjes bygning av tre ble reist på samme tomt og grunnmur. Den nye bygningen ble innviet som Domkirkens Almueskole den 15. mars i 1843.