13 Valbergtårnet

Etter Domkirken er nok Valbergtårnet i dag det mest karakteristiske kjennemerket i byens profil.

valbergtarnet_byhistoriske_skilt-020

Høyden over Skagen og Vågen har lange tradisjoner som vakt-og utkikkssted, men selve tårnhistorien

går tilbake til året 1659. Da ble det bygget et enkelt tretårn for byens vektere, som i tillegg til å varsle brann,

også hadde som oppgave å patruljere i byens gater for å opprettholde ro og trygghet. Vekterne skulle hver time rope ut hva klokken var slagen og opplyse om vindens styrke og retning. De skulle holde utkikk, og dersom det oppstod brann, måtte innbyggerne varsles ved hjelp av klokkeringing. Om natten hengte man ut en lykt i retning av brannstedet mens man om dagen benyttet et flagg. Fra midten av 1800 - tallet ble det også avfyrt skudd fra brannkanoner på plassen foran tårnet.

Onsdag 29. oktober kl 19.00

Fredrik Hagemann holder foredrag med tittelen:
Da olje kom til Norge

Som helt sentral i etableringen av "olje-Norge", som mangeårig leder av Oljedirektoratet er det få som mer kunnskap om både de velkjente og de mindre kjente prosessene som førte Norge inn i Oljealderen enn Fredrik Hagemann.
Både de planlagte og de helt utilsiktede vedtak danner et interessant bakteppe for etableringen og de aller første årene av vår oljehistorie.
Frederik Hagemann kan dem alle, og vil dele sin kunnskap med oss.

Arkeologisk Museum,
Onsdag 29. oktober kl. 19.00

Følg oss på Facebook.

Vel møtt
- haraldsig.pedersen-

Vil du bli medlem?

Klikk deg inn på "Bli medlem" i menylinjen øverst! Medlemskapet gir gratis adgang til våre arrangement og Stavangeren rett i postkassen. Ønsker du å få tilsendt tidligere numre av "Stavangeren" kan disse kjøpes for kr. 50 pr. eksemplar inkl. porto. De kan bestilles hos pede7@online.no så langt opplaget rekker. Bankkontonummeret er 3201.25.37300.

Stavangeren nr.1 1997

Innhold:

• Side 3: Leder
  • Side 4: Årsmøtet
  • Side 6: "Fagerlid" - del II av Gunnar A. Skadberg
  • Side 11: Fra byens styre og stell
  • Side 14: Syndebukken i Domkirken etter Jan Hendrich Lexow
  • Side 17: Diagnosestasjonen i Dronningensgt. av Henrik Paaske
  • Side 19: Arrangementer våren 1997 Nye Stavanger-bøker

Foreningens oljenummer av Stavangeren, nr 3/-2014 ble presentert på Kulturhuset under Kapittelfestivalen fredag 19. september
Oljenummeret ble gjort mulig bl.a. ved et økonomisk tilskudd fra Wintershall Norge As.
Gunnar Berge, Finn Harald Sandberg og Trude Meland presenterte sine artikler under lanseringen.

1814 - 2014 Grunnlovsjubileet feires med en rekke aktiviteter. Se det offisielle programmet for Stavanger og  Rogaland her:

ç
Årsmøtet godkjente styrets forslag om økonomisk støtte til prosjekter.
Det er i 2014 avsatt kr 30.000,-

Regelverket for prosjektmidlene ligger her:

Om byhistorisk forening

Om Byhistorisk Forening Stavanger

Byhistorisk Forening Stavanger er tuftet på nettopp dette; en felles interesse av å se nåtid og fremtid i lys av og med respekt for det som ligger bak oss.